


De Stille Week
De week voor Pasen wordt de Stille Week genoemd. Eigenlijk is dat een paradox, want deze week is allesbehalve stil wanneer we de indringende woorden en beelden van het evangelie volgen.
Dit jaar willen we iedereen die daar behoefte aan heeft de gelegenheid bieden om de weg naar Paaszondag en de Opstanding te beleven met diensten, inhoudelijke bijdragen en momenten van bezinning. Het is een intensieve week met een intensief programma, maar uiteraard is iedereen vrij om deel te nemen aan wat bij hem of haar past. Elke bijdrage staat op zichzelf en kan onafhankelijk van de andere bezocht worden, net zoals de diensten en andere cultische momenten. Wij hopen op deze manier ruimte te scheppen voor bezinning en verdieping voor wie daar naar zoekt.
De Stille Week en de Zeven Kruiswoorden van Christus
Gedurende de Stille Week zal er elke dag een bijdrage zijn rond de Kruiswoorden van Christus. Elke bijdrage vindt plaats na de betreffende mensenwijdingsdienst. Op deze wijze willen we ruimte bieden voor verdieping en bezinning in deze wereldhistorische week—een intensieve bedetocht op weg naar Pasen.
Zondag: “Vader, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen.”
Maandag: “Voorwaar, Ik zeg u, heden zult gij met Mij in het paradijs zijn.”
Dinsdag: “Vrouw, zie, uw zoon!” en tot de discipel: “Zie, uw moeder!”
Woensdag: “Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?”
Donderdag: “Mij dorst.”
Vrijdag: “Het is volbracht.”
Zaterdag: “Vader, in uw handen beveel Ik mijn geest.”
Witte Donderdag: Johannes Passion van Schütz
Schütz heeft deze passie laat in zijn carrière geschreven (1666), veel eerder dan dat Bach (1685-1750) zijn bekende Mattheüs Passion componeerde. Het verschil tussen de passies van Schütz en Bach is dat Schütz zich houdt bij de kern van het evangelie. Bach siert zijn passies op met aria’s en koralen. Het Bijbelse verhaal speelt zich af in de dagen voor de kruisiging van Christus. De schriftgeleerden, hogepriesters, soldaten en het volk zijn in de meerstemmig gezongen stukken a capella vertolkt. De evangelist maakt van dit alles een geheel door een gesproken verhaallijn. Afsluitend klinkt een koraal als dankgebed voor het offer van Jezus. Het geheel wordt ondersteund door reproducties van een aantal passende schilderijen van Ninetta Sombart (1925-2019). (Duur van het totaal is ongeveer 30 minuten.) Wie zijn wij? Dubbelkwartet Alkmaar is een gelegenheidsensemble, speciaal samengesteld voor deze passie. Entree: Uw waardering mag u laten blijken door een gift na afloop. De opbrengst gaat naar de kerk. Witte Donderdag 17 april om 20.00 uur in de gemeenschapsruimte van de Lukaskerk.
Het lezen van het lijdensevangelie
Op Goede Vrijdag om 15.00 uur zal het lijdensevangelie worden voorgelezen.
Paaswake
Op Stille Zaterdag vindt een cultische dagsluiting plaats met lezing en gezang. Deze begint om 21.00 uur en duurt ongeveer 30 minuten.
Diensten in de Stille Week en Pasen
Zondag 13 april 10.30 uur
Maandag 14 tot en met zaterdag 19 april 10.00 uur
Zondag 20 april 1e Paasdag 10.30 uur
Maandag 21 april 2e Paasdag 10.00 uur
Stille Week
13 april Matt. 21, 1-11 Intocht in Jeruzalem
14 april Markus 11, 12-25 Tempel reiniging
15 april Lukas 20, 1-18 Twistgesprek met de Farizeeën
16 april Markus 14, 1-11 De Zalving
17 april Lukas 23, 13-22 Dragen van het kruis
18 april Joh. 19, 1-15 Veroordeling
19 april Joh. 19, 16-42 Kruisiging en Graflegging